6 Redenen om baby loopschoenen van hoge kwaliteit te kopen

Er zijn tegenwoordig zo veel schattige, betaalbare schoenen van zo veel verschillende winkels, dat we gemakkelijk vergeten waarom we schoenen van goede kwaliteit voor onze peuters moeten kopen.

Hieronder volgen 6 redenen en feiten van de American Pediatric Medical Association (APMA) om babyschoenen van goede kwaliteit aan te schaffen.

1. Hoe jonger de voet, hoe sneller deze groeit.

 • De grootste veranderingen in voetgroei vinden gedurende de eerste drie levensjaren plaats. Podotherapeuten stellen dat deze fase, en met name het eerste levensjaar, een cruciale factor is die invloed heeft op de gezondheid van de volwassen voet.
 • Zeer weinig baby’s worden geboren met voetproblemen. Schoenen die met name in de eerste levensjaren niet goed passen, kunnen later in het leven tot voetproblemen, een slechte houding en problemen met lopen leiden

 

2. Botten in de voeten van baby’s zijn zacht en worden gemakkelijk misvormd door slecht passende schoenen.

 • Botten zijn pas in de late tienerjaren volledig gehard.
 • Te strakke, slecht passende of stijve schoenen kunnen botten forceren onnatuurlijk te groeien wat een negatief effect heeft op de botgroei.
 • Het uitblijven van klachten over de schoenen betekent niet dat alles goed gaat met je kind. De botten zijn zo flexibel dat ze kunnen vervormen zonder dat het kind het merkt.

3. De voet is de fundering van het hele lichaam

 • Het ingewikkelde ontwerp van de voet is verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning voor het hele lichaam en skeletsysteem, je hele leven lang.
 • De voeten van de mens vormen een van de meest complexe lichaamsdelen. De voet bevat 26 botten, 33 gewrichten en een ingewikkeld systeem van gewrichtsbanden, spieren, bloedvaten en zenuwen.
 • Een schoen van goede kwaliteit biedt de juiste ondersteuning en bescherming voor de voeten.

4. Kindervoeten moeten een hoop impact opvangen

 • Kinderen springen, rennen, vallen en zijn over het algemeen zeer actief. Schoenen moeten dus stevig en flexibel zijn. Schoenen van een hogere kwaliteit zullen flexibel genoeg zijn en goede demping, buitenzolen en andere onderdelen bevatten die alle activiteiten kunnen doorstaan.

5. Kinderen moeten ademende schoenen dragen die de vocht en warmte laten ontsnappen

 • Een paar voeten bevat meer dan 250.000 zweetklieren, en kinderen zweten 2-3 keer zo veel als volwassenen.
 • Zwetende voeten zijn vatbaarder voor schimmels en infecties.
 • Zweet dat dagenlang in schoenen gevangen zit leidt tot slijtage van de voering van de schoen en de schoen van binnenuit kapotmaakt.

6. Baby’s die buiten op blote voeten lopen lopen verschillende risico’s.

 • Jonge kinderen die binnen op blote voeten lopen geen extra risico’s, maar dokters raden aan om buiten schoenen te dragen.
 • Buiten op blote voeten lopen stelt kinderen bloot aan vuil, bacteriën, snijwonden, splinters, verzwikkingen, botbreuken, infecties en wratten.

Kinderen zijn afhankelijk van volwassenen om goede keuzes te maken op het gebied van gezonde schoenen. Voor sommigen zullen deze aankopen een flinke financiële impact hebben, maar we raden het echt aan om dit te doen. Wij denken dat de meeste mensen in staat zijn om prioriteiten te stellen, te sparen en slim te winkelen en zo schoenen van een hoge kwaliteit te kopen die goed passen.

Er bestaat zeker een goed moment om die goedkope, schattige must-haves voor je kindje te kopen. Maar nu even niet.

Bron: http://www.kidshoeology.com/6-reasons-to-buy-quality-childrens-shoes.html

Wat iedere ouder over de voeten van zijn kinderen zou moeten weten

Voeten die groeien zijn in ontwikkeling

De voet is een complexe structuur bestaande uit 26 botten. Dat zijn er een hoop! Deze botten zijn ontworpen om het hele lichaam te ondersteunen, zich aan te passen aan ongelijke oppervlakken en schokken op te vangen. De voet van een baby bestaat meer uit kraakbeen dan uit bot, wat na verloop van tijd zal samensmelten en verharden tot volwassen voeten. Hoewel de structuur van de voet in de eerste twee levensjaren volledig wordt ontwikkeld zullen de botten zelf tot je achttiende zich blijven ontwikkelen en harder worden. Om deze reden is het zeer belangrijk om goede schoenen te dragen zodat de botten zich natuurlijk kunnen ontwikkelen.

Hoe jonger de voet, hoe sneller deze groeit

De grootste veranderingen in voetgroei vinden plaats in de eerste drie jaar. Een kind groeit tot wel 12 schoenmaten in deze periode! Dokters raden daarom aan om de voeten van je peuter minimaal een keer per drie maanden te meten om ervoor te zorgen dat de schoenen goed passen. Schoenen die te klein zijn kunnen de tenen vervormen en blijvende schade aan de voet toebrengen. Dit betekent dat je iedere drie tot zes maanden nieuwe schoenen voor je kind moet kopen, maar zodra ze vier zijn zullen ze zo’n acht tot twaalf maanden dezelfde schoenmaat houden (uitzonderingen veroorzaakt door groeispurten zijn hier niet in inbegrepen).

Voeten van kinderen kunnen meer hebben dan voeten van volwassenen

Voeten van kinderen doorstaan zo’n 3 keer zoveel stress als de gemiddelde volwassen voet. Dit komt doordat voeten van kinderen zeer actief zijn en activiteiten uitvoeren die relatief meer impact hebben dan die van volwassenen. Vanwege de flinke druk op de voeten van kinderen zouden ze schoenen moeten dragen die schokken goed kunnen opvangen, een goed geproduceerd voetbed en bestendige zolen hebben. Flexibiliteit is daarnaast zeer belangrijk in schoenen voor kinderen; het helpt ze om op eigen kracht hun spieren te versterken!

Voeten vormen de fundering van je hele lichaam

Dokters stellen dat de meeste voetproblemen en pijn tijdens je volwassen leven voortkomen uit slecht passende schoenen of slechte ervaringen met je voeten in je kindertijd. Het is belangrijk om te onthouden dat de voet GEEN aparte eenheid is, maar een integraal lichaamsdeel dat je hele skeletstelsel ondersteunt. Verder bestaan bijna alle botten in je de voet uit kraakbeen tot je vijfde levensjaar. Slecht passende schoenen verhogen het risico op blessures of misvorming later in je leven. Veel problemen met de houding, lopen en zelfs rugpijn kunnen door slecht ontworpen of slecht passende schoenen worden veroorzaakt.

Voetboog ondersteuning voor kinderen zou moeten verschillen van voetboog ondersteuning voor volwassenen

De voetboog van een kind ontwikkelt zich normaal gesproken niet tot de puberteit. De voetboog van baby’s is doorgaans pas ontwikkeld of zichtbaar na twee jaar, en zelfs dan is het geen volledig ontwikkelde voetboog. In de jonge kinderjaren bevindt zich vaak een “vetkussentje” in de voetboog, wat het op een platvoet laat lijken. Dit is echter niet het geval. Het is een natuurlijke ondersteuning van de voetboog. Om deze reden bieden veel schoenenconcerns voor baby’s en peuters geen extra voetboogondersteuning, aangezien dit niet nodig is. Je ziet de voet van je kind mogelijk meerdere keren naar binnen draaien of proneren vanwege het feit dat de voetboog niet volledig is ontwikkeld. Dit is normaal, maar als ze over pijn beginnen te klagen, zouden ze naar een voetdokter moeten. Vanaf driejarige leeftijd moet je op zoek naar schoenen die een vorm van voetboogondersteuning bieden of een voetbed van hoge kwaliteit hebben, evenals een goed ontworpen hielcontour, gevulde kragen en natuurlijk flexibiliteit en een lange levensduur.

Schoenen beïnvloeden zweetvoeten en zweetvoeten beïnvloeden schoenen

Voeten van kinderen zweten een hoop. Een kindervoet zweet ongeveer 2-3 keer zo veel als een volwassen voet! Dit is een van de redenen waarom schoenen van kinderen sneller slijten dan die van volwassenen. Dag na dag zweten in een schoen (vooral als ze maar één paar schoenen hebben) zal de zachte lederen voering aan de binnenkant van de schoen doen slijten. Maanden later zal de structuur van de schoen beginnen te verslechteren, letterlijk van binnenuit. Zweet is niet alleen een probleem voor de levensduur van een schoen, maar ook omdat zweetvoeten vaak gevoeliger zijn voor het oplopen van verschillende voetschimmels en infecties. Om deze redenen is het belangrijk om een ademende schoen te dragen die het vocht en warmte van de voet van je kind te laten ontsnappen en koelere lucht binnen te laten. Schone katoenen sokken helpen ook om de voeten droog en schimmelvrij te houden. Als een schoen er na een paar maanden van binnen versleten uitziet kun je proberen de sokken van je kinderen twee keer per dag te verschonen.

Materialen doen ertoe

Materialen als leer en canvas zijn uitstekende keuzes voor de schoenen van kinderen omdat ze lang meegaan, ademend en flexibel zijn. Ze stretchen en worden na verloop van tijd zachter, wat goed is voor een actieve kleine voet. Sommige synthetische materialen zullen net as leer of stof ademen en flexibel zijn, anderen weer niet, dus kijk uit wanneer je voor een schoen kiest die uit synthetisch materiaal bestaat. Vermijd plastics aangezien ze niet ademen of stretchen en gemakkelijk tot blaren en zweetvoeten kunnen leiden.

Te klein of te groot; waarom de afmeting belangrijk is?

Te kleine schoenen staan een goede groei van de voet in de weg, verminderen de bloedsomloop, zorgen voor blaren, ingegroeide teennagels en doen simpelweg pijn! Schoenen die te groot zijn kunnen ongemakkelijke wrijving of blaren aan de hiel veroorzaken en bieden mogelijk niet genoeg grip tijdens het rennen of klimmen. Schoenen die te groot zijn leiden tot struikelen, aan de tenen kan dat ernstige verwondingen veroorzaken.

Zachte zool vs. harde zool

Er bestaan twee tegengestelde meningen met betrekking tot zachte zolen en harde zolen. Mensen die van zachte zolen houden stellen dat er iets bestaat als schoenen met te veel structuur. Als een kind schoenen met een ingebouwde voetboog ondersteuning draagt, een zware solide zool met een hoop structuur, wordt de vraag van de spieren van het kind om evenwicht en kracht te vinden verminderd. Hun voeten zijn afhankelijk van de stevigheid van de schoen, wat de ontwikkeling van de spieren in de voet en enkel in de weg staat. Mensen die aan de kant van zachte zolen staan stellen eveneens dat een kind de grond onder zijn of haar voeten zou moeten voelen aangezien dit tot meer balans en grip leidt.

Fans van harde zolen zeggen dat schoenen met een goede structuur helpen om voetproblemen te voorkomen, zoals platvoeten, geponeerde voeten (het naar binnen vallen van de enkel) en het naar binnen of buiten draaien van de voeten. Ze stellen ook dat een harde zool meer bescherming biedt tegen schadelijke voorwerpen zoals glas of scherpe stenen, vooral wanneer het kind buiten speelt. Beide kanten hebben goede argumenten, maar een keuze tussen de twee is vaak niet nodig omdat schoenenconcerns schoenen ontwerpen die een middenweg vormen.